Pek çoğumuz ergenlerde arkadaşlık gruplarının önemli olduğunu biliriz. Ancak ergenlerdeki arkadaşlık sorunları, gruplar, dışlanma birçok anne baba için karmaşık, duygusal olarak yüklü, yüzleşmesi kolay olmayan konulardır.
Ergen grupları kızlarda ve erkeklerde farklıdır.
Kız grupları daha küçüktür; ilişkiler daha yakın, duygusal olarak daha yoğundur. Kız gruplarının erkek gruplarından çok daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum, kadınların nasıl ileriki yaşamlarında “ilişki uzmanları” olduğunu da açıklıyor.
Erkek grupları daha büyük ve gevşektir, daha çok spor ve fiziksel aktivite üzerinden giderler.
Hem erkek hem de kızlarda bir “popüler” grup vardır. Bu “popüler”, yetişkinlerin anladığı anlamda sevilen, çok arkadaşı olan anlamına gelmez. Ergenlerin tarifi ile “popiler”, hiyerarşide üstte olan, daha çabuk olgunlaşmış, “modayı” takip eden ve aslında okul ortamında belirleyen ergenlerdir. Bu gençlere diğerleri biraz kıskançlık duyar, bazıları onların arasına girmek için uğraşır.
Ancak, bu grup tanım gereği “üst”, “elit” bir grup olduğu için, buraya yükselmek zordur ve buraya yükselen ergenler önceki arkadaşları ile ilişkilerini sürdürmekte zorlanırlar. Ergenlerin büyük bir çoğunluğu “orta” diyebileceğimiz grupta yer alır. Daha az sayıda; yaklaşık ergenlerin %10-15’i ise bir şekilde “dışlanırlar”. Bu çocukların bazıları görmezden gelinir, bazıları aktif olarak reddedilir, bazıları ise zorbalığa uğrarlar.
Kısacası, ergen grupları çok zor ve karmaşık olabilir. Birçok ergen, arkadaşlık sorunlarından ötürü ciddi sorunlar yaşarlar. Ne yazık ki, anne babaların genel tavsiyeleri ergen dünyasında bir işe yaramaz veya işleri daha da kötüleştirir. Çünkü anne babalar, çocukları ile ilgili dedikodu yapıldığında, çocukları yalnız kaldığında, serviste çocukları ile dalga geçildiğinde, doğum günü partisine kimse gelmediğinde, whatsapp grubuna sadece o alınmadığında, duygusal olarak yoğun ve kendi çocuklarını zorlayıcı tepkiler verme eğilimindedirler. Anne babalar bu durumdan o kadar etkilenir ki, çocuklar kendilerini bırakıp anne babalarının üzülmemesini dert ederler!
Bu nedenle, bu sorunların çözümü için, sosyal açıdan başarılı ergenlerin davranışlarından kaynak alan yöntemler kullanmak gereklidir. Bu süreç bazen uzun ve zahmetli olsa da, ergenlerin sağlıklı gelişimine ve mutluluğuna büyük katkılarda bulunur.
Sosyal sorunlar, hiçbir zaman görmezden gelinmemelidir!
Prof. Dr. Özgür Öner
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, Psikoterapist
Bunlar da İlginizi Çekebilir