Amerika Birleşik Devletleri’nde, her yıl 1 yaşından küçük yüzlerce çocuğun, çoğunun önlenebilir olan yaralanmalar sebebiyle hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?
Çoğu zaman, yaralanmaların meydana gelmesinin sebebi ebeveynlerin çocuklarının neler yapabileceğinin farkında olmamasıdır. Çocuklar çok hızlı öğrenirler ve siz daha farkına bile varmadan yataktan fırlayabilir ya da sıcak kahvenize uzanabilirler.
En Çok Karşılaşılan Kaza ve Yaralanma Sebeplerine Karşı Alabileceğiniz Önlemler
Araba Kazaları
Araba kazaları, çocuğunuzun hayatı ve sağlığı için büyük bir tehdit oluşturur. Araba kazalarından kaynaklanan çoğu yaralanma, aslında güvenlik koltuklarının kullanılmasıyla önlenebilir. Çocuğunuz araba koltuğu ile çok daha güvende olacak ve daha sabit durabilecektir. Böylelikle, siz de sürüşünüze daha iyi odaklanabilirsiniz. Yeni doğan bebeğinizin hastaneden eve olan ilk yolculuğunu, güvenli bir araba koltuğu yardımı ile yapabilirsiniz.
Bebeğinizin araba koltuğunun arka koltukta olması gerekir. Araba koltuğunun doğru takıldığından emin olun. Koltuğunuzun içinden çıkan talimatları ve otomobilinizin kullanım kılavuzundaki ilgili bölümleri okuyup uygulayın. Çocuğunuz arabadayken her zaman araba güvenlik koltuğunu kullanın.
Yolcu hava yastığı olan bir arabanın ön koltuğuna bebeğinizi ASLA oturtmayın.
Düşmeler
Bebekler, doğduktan kısa bir süre sonra kıpırdanmaya, hareket etmeye ve ayaklarıyla nesneleri itmeye başlarlar. Bu hareketler bile düşmelerine neden olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe ve yuvarlanmaya başladıkça korumasız yerlerden düşebilir. Bebeğinizi alt değiştirme masaları, yatakları, kanepeleri veya sandalyeleri gibi yüksek yerlerde yalnız bırakmayın. Bebeğinizi kucağınıza almadığınız zamanlarda, beşiğine veya başka güvenli bir yere koyun. Bebeğiniz 6 aya kadar erken emekleyebilir. Bu yüzden, kapıları kapalı tutmak, merdiven girişlerini kapatmak, pencere koruyucuları takmak gibi önlemler almanız gerekir.
Bunlara ek olarak, bebek yürüteci kullanmayın. Bebeğiniz yürüteci devirebilir, yürüteçle düşebilir veya merdivenlerden aşağı yuvarlanıp başını ciddi bir şekilde çarpabilir. Ayrıca bebeğiniz, yürüteç yardımıyla ağır nesnelerin veya sıcak şeylerin yanına gitmek gibi tehlikeli adımlar atabilir.
Çocuğunuz ciddi bir şekilde düşerse veya düştükten sonra normal dışı hareketler sergilerse mutlaka doktorunuzu arayınız.
Yanıklar
Bebekler 3 ila 5 aylıkken yumruklarını sallar ve bir şeyleri tutarlar. Bebeğinizi taşırken elinizde ASLA sıcak sıvılar veya yiyecekler taşımayın. İkisini birden idare edemeyebilir ve bebeğinizi yakabilirsiniz! Çocuğunuzun musluk suyuyla haşlanmasını önlemek için musluktan akan suyun 48 derecenin üzerinde olmadığından emin olun. Su sıcaklığını kombiniz ya da şofbeninizden ayarlayabilirsiniz.
Eğer çocuğunuz yanarsa, yanan bölgeye derhal soğuk su uygulayın. Yanan bölgeyi soğutmak için birkaç dakika soğuk suyun içinde tutun ve ardından yanığı kuru bir bandaj veya temiz bir kumaşla çok sıkmayacak şekilde sarın. Her türlü yanma için doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin.
Evinizin her katında, özellikle fırın, ocak gibi aletlerin bulunduğu odalarda ve yatak odalarında, duman/yangın alarmı olduğundan emin olun ve alarmların çalışıp çalışmadığını görmek için her ay kontrol edin. Uzun ömürlü pillerle çalışan duman/yangın alarmları kullanmak en iyi seçenek olacaktır. Ancak, bu imkânınız yoksa pilleri yılda en az bir kere değiştirmeniz gerekir.
Boğulma
Bu dönemde bebeğiniz her şeyi ağzına sokarak çevresini keşfetmeye çalışır. Bebeğinizin ulaşabileceği küçük nesneleri bir an için bile olsa, asla bırakmayın. Bebeğinizi asla çiğ havuç, elma, üzüm, fıstık, patlamış mısır gibi sert yiyeceklerle beslemeyin. Bebeğinize yedirdiğiniz tüm yiyeceklerin onun boğulmasını engellemek için ince parçalar halinde kesildiğinden emin olun. Olası bir boğulma durumu için doktorunuzdan, bebeğinizin hayatını kurtarmak adına ne yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi edinin.
Olası bir boğulmayı önlemek ve Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskini azaltmak için bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmanız gerekmektedir. Bebeğinizin yatağında veya beşiğinde yastık, pelüş oyuncak veya tüylü yatak takımının olmamasına özen gösterin. Bebeğinizi, yüzünü kapatıp burun ve ağzından hava girişini engelleyebilecek kadar yumuşak bir yere (örneğin su yatağı, armut koltuk) ASLA koymayın.
Plastik sargılar ve torbalar çocuğunuzun ağzını ve burnunu kapayabileceği için onları çocuğunuzdan uzak tutmaya çalışın.