Bazı gençler için sanal ortamda sosyal ilişki kurmak neden daha rahat?
Gençler bu durumu aşağıdaki sebeplere bağlıyor:
- Sohbet etmek daha kolay
- Kendimi daha rahat hissediyorum
- Daha ilginç
Niçin sohbet etmek daha kolay?
Çünkü katılımcıların oyunlarda veya sosyal ortamlarda ortak amaçları var. Yerinden kalkmadan ilişki kurabiliyorsun. Daha fazla düşünebiliyorsun, hemen cevap vermen gerekmiyor. Böyle olunca hata yapman, saçmalaman daha zordur. Saçmalamadığın için de utanmazsın.
Daha ilginç, özellikle oyun ortamları. Devamlı bir aktivite var ve sıkıcı değil.
Sanal olmayan iletişimde insanlar senin, sen de onların duygularını fark edebiliyorsun. Bu her zaman iyi değil çünkü hem duygularını kontrol etmen gerekli hem de karşıdaki insanın duygularına göre uygun tavır göstermen gerekli. Bu da beceri istiyor.
Sanal ortamda, oyun ortamlarında kurallar daha gevşek; örneğin merhaba vs demen gerekli değil. Ama kendine göre kurallar var, hem oyunda hem de iletişim için. Burada da havadan sudan konuşmak mümkün, ama daha kolay. Çünkü, insanların ilgi alanlarını avatarları gösteriyor, oysa normal hayatta bunları kendiniz bulmanız gerekli. Bu da her zaman kolay değil. Ayrıca, normal ortamlarda diğer insanların sizin ne ile ilgilendiğinizi de anlamasını sağlamanız gerekli, bunun için de konuşmak lazım, ama konuşmak riskli.
Bence gençler sosyal sıkıntıları mükemmel bir şekilde tarif ediyorlar. İyi sosyal ilişki kurmak için birçok beceri gerekli. Bu becerilere sahip olan bazı gençler ise çok kaygılı ve yanlış yorumlar yaptıkları için kendilerini geri çekiyorlar. Bu durumda öğrenme ve olumlu deneyimler edinme şansları kalmıyor. Sanal ortamdaki rahatlık o kadar çekici ki onları bilgisayar veya telefon başından kaldırmak da mümkün olmuyor.
Gençlere mutlaka gerekli sosyal becerileri kazandırmak ve bunları nasıl kullanacaklarını öğretmek gerekli. Hayatlarını mutlu ve başarılı geçirmeleri, daha üretken olmaları için bu şart. Sosyal beceri eğitimleri ve uygulamaları ile bu becerileri kazandırabiliyoruz, ama uzun ve emek isteyen bir süreç.
Prof. Dr. Özgür Öner
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, Psikoterapist
Bunlar da İlginizi Çekebilir