Arkadaşlık Sorunları : Çok Sık, Çok Yorucu, Yardım Alması Zor
Eğer bunlardan biri veya bazıları sizin çocuğunuzda varsa bilin ki yalnız değilsiniz!
- Çocuğunuz (okul çağında veya ergen) arkadaşlık sorunları mı yaşıyor?
- Yaşıtlarıyla konuşmakta, yanlarına gitmekte, arkadaş edinmekte çok zorlanıyor mu?
- Genelde yalnız mı?
- Sohbeti sürdüremiyor, isteklerini ifade edemiyor mu?
- Buna karşılık, evde çabuk sinirleniyor, hemen bağırmaya mı başlıyor?
- Arkadaşları tarafından devamlı dalga mı geçiliyor, zorbalığa mı uğruyor?
- Çocuğunuzun diğer çocuklarla arası iyi olsun diye devamlı düşünüp uğraşıyor musunuz?
- Bu konu evinizde bir tartışma nedeni mi?
Aynı sıkıntıları yaşayan birçok aile, birçok çocuk ve genç var. Meslek hayatımda gördüğüm, değerlendirdiğim çocuk ve gençlerin büyük çoğunluğunda sosyal sorunlar vardı. Bu çocukların büyük bir kısmında herhangi bir tanı alacak sorun olmamasına rağmen, ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Ancak çok azı ihtiyaç duydukları yardıma ulaşabiliyor.
Anne babaları onları “daha iyi” yapsınlar diye zorluyor, ancak bu tavırlar çoğu zaman çocuğun kendisini daha kötü ve yetersiz hissetmesinden ve öfkelenmesinden başka bir sonuç doğurmuyor. Anne babalara da “bu çocuk ileride ezilecek, yalnız kalacak” endişesi kalıyor.
Bu sorunları halletmek için modelleme, rol oynama, rolleri tersine çevirme, ev ödevleri, yönergeler, anne babalar ile yapılan çalışmalar…vb. yöntemleri hem bireysel, hem de grup formatında uygun bir şekilde uygulamak önemli.
Sorun çözme, çatışmaları çözebilme, kendini uygun bir şekilde ifade etme, uygun şekilde girişken olma, öfke kontrolü, sohbeti sürdürebilme, diğer çocuklara/gençlere katılabilme, aktif dinleme, empati yapabilme, bekleyebilme, gruba uyabilme, sataşmalarla ve dedikodularla başa çıkabilme gibi pek çok beceri, sosyal açıdan başarılı olmak için gerekli. Bazı çocuklar ve gençler için bunlar kendiliğinden olan şeyler, diğerleri için ise öğrenmeleri gereken beceriler. Ama işin güzel tarafı, pek çoğu uygun bir şekilde çalıştıkları, gördükleri ve ele alındıkları zaman öğrenebiliyorlar ve gereksiz birçok sıkıntı yaşanmıyor. Bunu birçok defa gördüm. Evet, hepsi birer “sosyal kelebek” olmadılar, zaten onlardan beklediğimiz de bu değil, ama birçok şeyi çok daha iyi yapmayı öğrendiler, daha rahat ve mutlu oldular.
Eğer siz ve çocuğunuz da böyle sıkıntılar yaşıyorsanız, uygun yardım için başvurmalısınız.
Bunlar da İlginizi Çekebilir