Enkopresis (Kaka Kaçırma, Fekal İnkontinans)
- Enkopresis Nedir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) Ne Zaman Hastalık Sayılır?
- Kaç Yaşına Kadar Kaka Kaçırma (Enkopresis) Normaldir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) Tipleri Nelerdir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) Nedenleri Nelerdir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) Nasıl Tedavi Edilir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) İlaçsız Tedavisi Nedir?
- Kaka Kaçırma (Enkopresis) İlaçla Nasıl Tedavi Edilir?
Kaka kaçırma, 4 yaşından büyük bir çocuğun kakasını çamaşırına kaçırması durumudur. Kaka kaçırmanın iki tipi vardır: Kabızlıkla beraber olan ve olmayan. Kabızlıkla olan tip tanısı için çocuğun kakasını tuvalete haftada ikiden az yapması, haftada en az bir kez altına kakasını kaçırması, öyküsünde kaka tutma veya ağrılı kaka yapma olması gerekir. Kabızlık olmayan tipte ise çocuğun en az ayda bir olmak üzere tuvalet dışındaki yerlere kakasını yapması ve bu duruma neden olabilecek diğer hastalıkların olmaması gerekir. Kabızlığa bağlı kaka kaçırma 4-5 kat daha sık görülür. Kaka kaçırma erkeklerde kızlara göre 3-6 kat daha fazla görülür.
Kaka kaçırma nedenleri arasında düşük sosyoekonomik durum, tuvalet hijyeninin kötü olması, kaygı bozuklukları, depresyon, davranış sorunları, istismar, barsak hareketlerinde, sfinkter işlevlerinde ve anüs duyu algısında bozulma sayılabilir.
Kabızlık sonucu ağrı oluşur, ağrıdan kaçınan çocuk kakasını tutar. Bu kakanın sertleşmesine ve kaka yapma sırasında ağrının artışına neden olur. Çocuğun istemli olarak kakasını tutması kalın barsak hareketlerini bozar ve dışkı birikimine yol açar. Barsağın son kısmı yani rektumda uzun süreli dışkı birikimi bu bölgedeki duyu algısını da bozar. Yani bir kısır döngü ortaya çıkar. En sonunda yarı sıvı haldeki dışkı katılaşmış dışkının etrafından akar ve kaka kaçırma meydana gelir. Gece kaka kaçırma da kabızlık olan olgularda görülür. Kabızlık yaşayan olgularda çiş kaçırma ve idrar yolu enfeksiyonları da sıktır.
Kabızlık olmayan olgular ise daha çok dışkının tamamını ve gündüz kaçırırlar veya uygunsuz bir yere yaparlar.
Kaka kaçırma tanısı esas olarak klinik bulgulara ve fizik muayeneye dayanır. Ek olarak, karın filmi, kalın barsak geçiş süresini inceleyen çalışmalar, anal endoskopi, anorektal manometri uygulanabilir.
Tedavi, eğitim ile başlar. Anal bölgenin temiz tutulması için tuvalet kağıdı yerine ıslak mendil ve çinkolu pudra kullanımı önerilir. Diyet değişikliklerinin etkisi tartışmalıdır. Davranışçı tedaviler etkilidir.
İlaç tedavileri: Kullanılan ilaçlarla ilgili kontrollü çalışmalar azdır. Loperamid, polietilen glikol, laktüloz önerilen tedaviler arasındadır. İlaç tedavileri ile davranışçı yöntemleri bir arada kullanmak başarı şansını artırmaktadır.
KAYNAK:
Aliment Pharmacol Ther 2013; 37: 37–48
Bunlar da İlginizi Çekebilir