Grup terapileri kişiler arası etkileşimin daha yoğun olduğu, güçlü tedavi araçlarıdır. Pek çok şekilde ve teknikte grup terapisi yapılabilir.
Grup terapisi nasıl etkili olur?
Yalom ve Leszcz’e göre grup terapisinde çeşitli iyileştirici faktörler vardır. Bunlar ümit aşılama, evrensellik, bilgi verme, yardım etme, birincil aile grubunun düzeltici olarak ele alınması, sosyalleşme tekniklerinin geliştirilmesi, taklit etme, kişiler arası öğrenme, duyguların boşaltılması, var oluşçu faktörler ve grup dayanışmasıdır.
Grup ortamında, bireyler terapistinde kolaylaştırıcılığı ile, kişiler arası yoğun etkileşimler kurarlar. Terapist, bütün katılımcılara düzelme ve değişim ümidini aşılar. Grup ortamında bireyler yaşadıkları sorunların sadece kendilerine özgü olmadığını görürler. Terapistin verdiği bilgilerin yanı sıra grup üyeleri de birbirlerine tavsiyelerde bulunur, deneyimlerini paylaşırlar. Sadece diğerlerinin deneyimlerinden faydalanmak değil, onlara faydalı olmak da grup üyeleri üzerinde düzeltici etki gösterir. Üyelerde diğerlerine yardımcı olabileceklerini görmek, onların yeterliliği üzerinde çok olumlu etkiler yapar. Grup terapisine katılan birçok bireyin kendi aileleri ile ilgili olumsuz deneyimleri vardır. Bu deneyimler grup ortamında ele alınır ve birçok grupta bir kadın ve bir erkek terapist yer alarak anne/baba konfigürasyonuna benzer bir durum oluşturulur. Grup liderlerinin (terapistlerin) anne/baba veya otorite figürleri gibi görülmesi onlarla olan ilişkilerde ailede yaşanan sorunların ve tutumların benzerinin görülmesine ve düzeltici deneyimlerin yaşanmasına olanak tanır. Grup terapisinde bireysel terapilere göre çok daha fazla sosyal öğrenme ve taklit etme imkanı vardır. Grup, bir sosyal mikro evren oluşturarak üyelerin birçok davranış örüntüsünün izlenmesine ve düzeltici deneyimlerin oluşturulmasına imkan verir.
Yukarıda belirtilen özelliklerden açıkça anlaşıldığı üzere, grup terapisi bireysel terapide sağlanamayacak birçok terapötik faktörü içeren çok kuvvetli bir yöntemdir. Pek çok durum için grup terapisi uygulanabilir. En etkili olduğu alanlardan birisi sosyal beceri geliştirmedir. Bu amaçla çocuk ve ergenlerde de yetkin bir terapist tarafından uygulandığı zaman çok etkin bir tedavi yöntemidir. Ayrıca özel amaçlarla ve özel gruplara yönelik de uygulamalar sıktır (kanser hastaları, istismar mağdurları vb).
Kaynak: Irvin Yalom, Molyn Leszcz. The Theory of Practice of Group Therapy. 5th Edition.
Randevu Alın
Online randevu formunu doldurarak randevu talebinizi iletebilirsiniz. Ekibimiz, en kısa sürede size geri dönerek gerekli bilgileri paylaşmaktadır.RANDEVU FORMU
Soru Gönderin
Çocuk, ergen ve yetişkin psikiyatrisi ile ilgili sorularınızı, iletişim formumuz aracılığıyla Prof. Dr. Özgür Öner’e iletebilirsiniz.İLETİŞİM FORMU