Çocuklar ve gençler için sosyal becerileri edinmek hayati önem taşır. Bu dönemde arkadaşlık becerilerini edinemeyen bireyler yetişkinlikte de büyük sıkıntılar yaşarlar. Çocuklar ve ergenlerde arkadaş edinememe dışlanmaya neden olabilir. Gruba dahil edilmeyen çocuk ve gençler, kendilerine bir arkadaş çevresi edinmek için kendilerine zarar verici davranışlar sergileyebilirler. Yalnızlık, çocuk ve gençlerin özgüvenini ciddi bir biçimde zedeler. Yalnız kalan, bir gruba giremeyen çocuk ve gençlerin akran zorbalığına uğrama riski de artar.
Sosyal beceri eğitimi bireysel veya grup halinde yapılır. Sosyal beceri eğitimi, bireyin zorluk yaşadığı alanın bizzat terapist tarafından değerlendirildiği durumlarda (oyun alanı gibi) çok daha etkin bir şekilde verilebilir. Benim pratiğim, çocuk ve ergenleri, temel beceriler edinmelerini sağladıktan sonra, ofis dışında gerçek hayatta değerlendirmektir.
Sosyal beceri eğitiminde, özellikle çocuklarda, anne babanın aktif katılımı ve çalışılan konularla ilgili verilen ev ödevlerini yerine getirmeleri çok önemlidir.
Bireye göre değişiklikler göstermekle birlikte, 12-14 seans kadar sürer.
Eğitim çocuğun veya gencin var olan sosyal becerilerinin değerlendirilmesi ile başlar.
Bunu; gruba katılma, iletişim ve sohbet, diğer insanlardaki sosyal becerileri anlama, özgüveni arttırma, dalga geçme/dedikodu ile başa çıkma, stresle başa çıkma, sosyal sorunları çözme, çatışmaları çözme, öfke kontrolü ile ilgili becerilerin kazanılması takip eder. Daha sonra edinilen bütün beceriler birleştirilir. Daha önce belirttiğim gibi, sosyal beceri eğitiminde birinci elden sorunların gözlenmesi çok yardımcıdır. Bu nedenle okul veya diğer sosyal ortamlarda gözlem yapmak veya grup formatı kullanmak, terapinin etkinliğini belirgin şekilde arttırmaktadır.
Randevu Alın
Online randevu formunu doldurarak randevu talebinizi iletebilirsiniz. Ekibimiz, en kısa sürede size geri dönerek gerekli bilgileri paylaşmaktadır.RANDEVU FORMU
Soru Gönderin
Çocuk, ergen ve yetişkin psikiyatrisi ile ilgili sorularınızı, iletişim formumuz aracılığıyla Prof. Dr. Özgür Öner’e iletebilirsiniz.İLETİŞİM FORMU