OBJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ
Minnesota Multifazik Kişilik Envanteri-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2, MMPI 2)
Objektif kişilik testleri arasında en çok kullanılan ve en iyi bilinen testlerden birisidir. MMPI-2 567 doğru/yanlış şeklinde cevaplandırılan sorudan oluşur. Yaklaşık 1-1,5 saat kadar zaman alır. MMPI-2’den birçok skala puanı elde edilir. Bu skalalar arasında L, F, Fb, VRIN ve klinik skalalar (Hs, D, Hy, Pd vs) yer alır. Sonuçlar farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. MMPI-2 sonucu, diğer tüm testlerde olduğu gibi, tanı koydurucu olarak kullanılmamalıdır.
Eysenck Kişilik Envanteri (Eysenck Personality Questionnaire, EPQ)
Tarama amaçlı kullanılan, doğru/yanlış şeklinde cevaplanan, kısa ölçeklerden oluşan bir envanterdir.
Mizaç ve Karakter Envanteri (Temperament and Character Inventory)
Cloninger tarafından geliştirilmiştir. Mizaç özellikleri olarak Yenilik Arayışı (NS), Zarardan Kaçınma (HA), Ödül Bağımlılığı (RD) ve Sebat Etme (P); karakter boyutları olarak ise, Kendini Yönetme (SD), İşbirliği Yapma (C) ve Kendini Aşma (ST) alt ölçeklerinden oluşa bir envanterdir. Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI) kişiliğin yedi temel boyutunu ölçmeye yarayan, 240 maddeden oluşan bir ölçektir. Türkçe’ye Köse ve arkadaşları tarafından uyarlanmıştır (2004).
PROJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ
Bu testler daha dolaylı ve daha az yapılandırılmış, değerlendirmeleri çok daha fazla yoruma dayanan testlerdir. Verilen yanıtların kişinin fantezilerini, korkularını, kişiliğinin bilinç altındaki kısmını ve iç dünyasını yansıttığı düşünülür. Olgu, verdiği yanıtların nasıl yorumlanacağını tahmin edemez. Projektif testlerde genelde olguya bir resim veya şekil gösterilir ve gördüğü şeyin kendisine ne hatırlattığı veya düşündürdüğü sorulur.
Rorschach Test
En sık kullanılan projektif kişilik değerlendirmesidir. Test ne olduğu tam olarak belli olmayan 10 simetrik mürekkep lekesi içerir. Uygulama sırasında uygulayıcı ve olgu arasında ilişki en az seviyede tutulur. Olgunun yorumları kelimesi kelimesine kaydedildikten sonra, uygulayıcı olgudan gördüklerini kendisine de göstermesini ister. Çok çeşitli yorumlama şekilleri vardır. En sık kullanılan puanlama sistemi Exner’e aittir.
Thematic Apperception Test (TAT)
TAT, farklı aktivitelerde bulunan kadın ve erkekleri içeren 10 siyah beyaz resimden oluşur. Olguya 10 resim gösterilir ve bu resimlerle ilgili bir öykü oluşturması istenir. Becerikli bir uygulayıcı tarafından uygulandığı zaman önemli bilgiler veren bir testtir.
Children’s Apperception Test (CAT)
TAT’nin 3–10 yaş arası çocuklar için geliştirilmiş halidir. Daha ufak çocuklarda hayvanların olduğu öyküler kullanılır. Çocuğa resimde ne olduğu, daha sonra ne olacağı gibi sorular sorularak öykü geliştirilebilir.
Cümle Tamamlama Testi
Projektif bir yöntem olmakla birlikte diğer projektif testlerden çok daha direk bilgi alınan bir testtir. Olgu, kendisine sunulan yarım bırakılmış cümleleri aklına ilk gelen şekilde doldurur.
Projektif Çizimler
İnsan, ev, ağaç gibi şekillerin çizilmesi ve bunlarla ilgili öyküler anlattırılmasını içeren testlerdir. İnsan çizimlerinin objektif puanlaması mümkündür ancak diğer şekiller genelde sübjektif olarak değerlendirilir.
Roberts Apperception Test for Children—2nd Edition (RATC):
16 resimin yorumlanmasına dayanır. Daha iyi standartlaştırılmış ve daha modern görünümlü bir testtir.
Randevu Alın
Online randevu formunu doldurarak randevu talebinizi iletebilirsiniz. Ekibimiz, en kısa sürede size geri dönerek gerekli bilgileri paylaşmaktadır.RANDEVU FORMU
Soru Gönderin
Çocuk, ergen ve yetişkin psikiyatrisi ile ilgili sorularınızı, iletişim formumuz aracılığıyla Prof. Dr. Özgür Öner’e iletebilirsiniz.İLETİŞİM FORMU
Bunlar da İlginizi Çekebilir