TOHUM OTİZM VAKFI önderliğinde; İSTANBUL KALKINMA AJANSI tarafından desteklenen Otizmde Tarama, Tanılama ve Eğitim Modelinin Geliştirilmesi Projesi’nin kapanış ve basın toplantısı 16 Ocak 2018’de gerçekleştirildi.
12 ay süren bu projenin amacı erken tanı ve nitelikli eğitimin geliştirilmesiydi. Proje kapsamında İstanbul’da 9,010 çocuğun katılımı ile tarama yöntemi çalışması yaptık.
2016 Aralık ayında başlayan projede gönüllü Aile Sağlığı Merkezi hekimlerine OTİZM ERKEN BELİRTİLERİ konusunda eğitim verdim ve sonrasında bu çalışmayla riskli çocuklara ulaştık.
31 ilçede, 127 sağlık merkezinde, 167 gönüllü aile hekimi ve 88 gönüllü aile sağlık elemanının çalışmaları ile 18-36 ay arasında aşıya gelen çocuklara MCHAT-R taraması yapıldı.
Bu verilerden elde edilen sonuçlarda riskli görülen çocukların ailelerine telefon ile ulaşılarak 2. bir tarama daha yapıldı.
2. taramada da riskli bulunan çocukları bağlı oldukları aile sağlık merkezlerine çağırdık ve bu çocuklara psikoloğumuzun Denver-2 Gelişim Testi yapmasının hemen sonrasında, muayenelerini ADOS-2 muayene metodu ile gerçekleştirdim.
Muayenesi yapılan çocukların değerlendirilmesine ilişkin raporlar Tohum Otizm Vakfı aracılığı ile ilgili ASM’lere gönderildi ve çocukların hastane ve özel eğitim süreçleri projenin paydaşları tarafından takip edildi.
Aşağıda proje verilerinin ilk analiz sonuçlarından bazılarını inceleyebilirsiniz.
Böyle bir projeyi hayata geçirmemize öncülük eden Tohum Otizm Vakfı’na, katkılarından dolayı ISTKA’ya, İBB’ye, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne’ne teşekkür ederiz.
Çalışmada büyük emeği olan psikologlar, aile hekimleri, sağlık personeli ve Tohum Otizm Vakfı’nda gönüllü olarak çalışan bireylere teşekkür ederiz.
Umarım çalışmanın sonuçları ileride yapılacak daha kapsamlı projeler için yol haritası olur.